Daca cineva, in urma cu un deceniu, adica pe vremea cand inca nimeni nu auzise de content writer, mi-ar fi spus ca voi ajunge sa ma regasesc in aceasta breasla, as fi cautat cu repeziciune in Dictionarul explicativ al limbii romane si eventual in cel de neologisme, ce o fi vrand sa insemne acest content writer. Spre norocul meu, nimeni si nimic nu m-au pus in fata dilemei supreme, pana mai deunazi, cand prinsa de valtoarea propriilor creatii literare si a vrafului de hartogarie devenita inevitabil maculatura in centrele de reciclare, m-a fulgerat posibilitatea crezuta irealizabila la inceputul pionieratului intr-ale comunicarii in limba lui Eminescu si a lui Sadoveanu, de a-mi crea un public cititor.

Inainte de Content Writer, pasiunea pentru lectura

Pasionata de lectura si dornica sa descopar ce se afla intre prefata si cuprinsul volumelor pe care predecesorii mei le-au scris inainte de 1989 si pornind de la gandirea adolescentina flamanda de cunoastere, m-am incumetat sa concretizez la randul meu, propriile fantezii, ascunse prejudecatilor contemporanilor mei. Accesibilitatea erei digitale la informatiile de tot felul m-a eliberat insa din intunecimea conului de umbra ce m-a tinut prizoniera pentru 3 decenii, deschizandu-mi perspectiva aplicarii la job-ul de content writer, in masura sa-mi valorifice abilitatile descoperite cu mult inainte de apusul Epocii de aur.

Am inceput sa scriu imediat dupa ce am descoperit si deslusit tainele ascunse din spatele caracterelor caligrafiate sub marca diverselor edituri scolare si de beletristica, pentru ca decenii mai tarziu, sa-mi regasesc abilitatile printre cele ale content writer-ilor. Continua adaptare la noile trend-uri in materie de distribuire a puterii cuvantului, m-au adus in postura de a impartasi experienta mea cititorilor-cautatori de raspunsuri in legatura cu evolutia celor care candva se numeau prozatori, la rangul de content writer-i.

Evolutia Content Writer-ilor

Prozatorilor de alta data, cei care aveau drept singure instrumente de scris penita, calimara si colile imaculate, le-au luat locul jurnalistii, aici incluzand desigur, orice scriitori care creaza text pentru mass-media sau mai de actualitate, pentru mediul online. Desigur ca nu intentionez sa ierarhizez importanta mediilor prin care scriitorii au incercat sa-si transmita gandurile si trairile publicului cititor sau auditiv, de-a lungul veacurilor. Ma voi opri asupra impactului pe care l-a avut content writing-ul in fructificarea propriilor abilitati de a scrie si totodata de a dobandi si dezvolta noi cunostinte, experimentand noile tehnici puse la dispozitia mea, multumita programelor de navigare pe web.

Cum doar evolutia domeniilor IT a putut introduce in limbajul curent al utilizatorilor internauti termenul de content writer, ma consider o norocoasa sa fiu contemporana progresului tehnologiei informationale, apreciat a fi cel mult fantezie in ultimele decenii ale mileniului trecut. Si credeti-ma ca am experimentat, asemeni unei intregi generatii marginalizate de zeificarea ”conducatorului iubit”, filele execrabile legate cu sfoara intre copertile zgrunturoase, pe care, la lumina lampilor cu petrol, ma straduiam sa le umplu cu cele mai neasteptate simtiri personificate in cuvinte.

Necesitatea aparitiei Content Writer-ilor

Asistam la americanizarea terminologiilor din domeniul IT, astfel, termenul de content writer nu-si afla inca locul in dictionarele bilingve, cu toate ca intreaga piata a online-ului este invadata de website-uri ale caror continut este adeseori intocmit de scriitori cu certe lacune ortografice. Desigur ca necesitatea content writer-ilor este evidenta in masura capacitatii acestora de a-si unifica talentul cu munca asidua de permanentizare a cunostintelor din diversele sfere de activitate, avand ca obiectiv, eficientizarea site-urilor pentru care creaza un continut complet unic, pe placul Pinguinului.

Deslusirea termenului de content writer si identificarea abilitatilor ce-i caracterizeaza pe toti cei ce sunt demni de a fi etichetati cu acest apelativ, o voi face intr-o postare viitoare, cu straduinta de a atinge toate aspectele definitorii ale job-ului ce promoveaza calitatea si originalitatea cuvantului.